Valeri i Indika

INFORMACIÓ

Nom actual: Valeri i Indika
Nom antic: Marc Antoni i Cleopatra
Any de fabricació: 1973
Mestre geganter: ?
Taller geganter: Aragonesa de Fiestas, de Saragossa
Restaurats: L’any 1995 per Ventura i Hosta, de Navata
Pes del gegant: 40 Kg.
Pes de la geganta: 40 Kg.
Alçada gegant: 3,40 m.
Alçada geganta: 3,40 m.
Música pròpia: No en tenen

Història


Originàriament, el gegant portava un senzill vestit vermell i la geganta un de blau. L’any 1995, amb la restauració que els varen fer Ventura i Hosta, de Navata, s’els va treure pes però es va respectar la imatge i Disfresses Anna Maria, de Figueres, amb gent dels Amics dels Gegants, els varen fer els actuals, dissenyats per l’Àrea de Promoció de la Ciutat.

De nou en nou, eren un romà i una egípcia, per això s’els coneixia com Marc Antoni i Cleopatra. L’any 1995, Els Amics dels Gegants de Figueres els varen recuperar i restaurar. A la geganta, se li va canviar l’aspecte i, d’egípcia, es va convertir en una indiketa (nom dels primers pobladors de l’Empordà) i se li va posar Indika. El gegant va seguir com a soldat romà i se li va donar el nom de Valeri, tret d’una estela funerària trobada al barri de l’Aigueta, que es conserva al Museu de l’Empordà, on hi figura el nom d’un romà, Valeri Lavini.

Una vegada restaurats, amb el canvi d’identitat i de nom, es varen presentar als figuerencs l’11 de setembre de 1996, a les 6 de la tarda, conjuntament emb els 3 cavallets, també recuperats i restaurats. Els acompanyaren en Janet i la Justa, en Berruga i altres cap-grossos i els gegants de Sarrià de Ter, així com els Grallers de Figueres.