Tramuntana

Història


El gegantó Tramuntana representa a Èol, déu del vent segons la mitologia grega. És una cara bufant, amb els cabells arrissats, de color blau com el cel, amb núvols, com un dia de tramuntana. Va vestit amb una túnica de color cru i amb tot de tires penjant, de diferents colors.

Eduard Bartolí el va dissenyar i construir l’any 1985 per acompanyar el grup Quitxalla, d’animació infantil, que sortia per la desfilada de Santa Creu. Quan el grup va desaparèixer, va deixar de sortir fins que els Amics dels Gegants el varen recuperar i restaurar l’any 1998 i ara torna a ser habitual.

L’any 2002 se li varen trancat els laterals del cap (cabells, núvols). Avans de Santa Creu del 2003, durant el mes d’abril, es va restaurar, i aprofitant aquest fet, també se li va fer roba nova, que ja li convenia. Se li va confeccionar un vestit en la linia d’en Berruga, amb triangles blaus, vermells i negres encara que, baixant cap els peus, són cada vegada més clars i hi trobem groc, semblant al primer vestit. Els triangles del voltant del coll, porten cascabells, com en Berruga.

Informació

Nom actual: Tramuntana
Any de fabricació: 1985
Mestre geganter: Eduard Bartolí
Taller geganter: Eduard Bartolí
Restaurat: Si – 1998 i abril 2003 pels Amics dels Gegants
Pes: 15 Kg.
Alçada: 2,80 m.
Música pròpia: La Tramuntana
Autor: Perepau Jiménez