Llibre

Informació

Autor: Juli Ferreira
EditorBrau Edicions
DistribucióNordest Llibres (972.67.23.54)
ISBN84-95946-08-4
Dipòsit Legal: Gi-937-2002

Els Gegants de Figueres

El dia 28 de juny de 2002, a 2/4 de 9 del vespre, a l’inici de la festa local de Sant Pere, es va presentar el llibre “Els Gegants de Figueres”, d’en Juli Ferreira, acompanyat de’n Janet i la Justa i d’en Berruga, amb la presència molt especial, de’n Llúpia, de Vic, germà d’en Berruga. Tots plegats acompanyats pels ministrers Sosis d’us, amb la música pròpia dels gegants.

En Juli Ferreira, gran aficionat als gegants i a la cultura tradicional i popular, se’n va adonar que, a tots els llibres d’història de Figueres, es parlava una mica dels gegants i cap-grossos, però sense massa detall ni extensió, només com “de passada”. Això el va fer decidir a recopilar material i escriure aquest llibre sobre la història d’aquests personatges.

Segons diu ells mateix en el “prefaci” del llibre, a finals de l’any 1994, “en veure que es formava una colla gegantera i un altre de grallers per acompanyar aquests cerimoniosos personatges amb tanta tradició al nostre país“, el va acabar de fer decidir a tirar endavant aquest projecte. Durant 8 anys ha estat recopilant, a estones, tot el material informatiu i fotogràfic que ha pogut. També ha buscat editor i ajuda econòmica per tal de poder portar el projecte a bon port. Tota una feinada, feixuga i silenciosa, però que, finalment, ha vist compensats els esforços i el llibre ha vist la llum.

El llibre té 100 pàgines i aporta una gran quantitat de dades històriques de totes les figures actuals i anteriors. Cal destacar la important recopilació de material fotogràfic que, no només són imatges dels gegants, sinó també de la ciutat de Figueres en diferents èpoques, cosa que ens trasllada a moments de la història dels figuerencs que val la pena recordar.