Gala i Dalí

INFORMACIÓ

Nom actual: Gala i Dalí 
Any de fabricació: 1999
Mestre geganter: Jordi Grau
Taller geganter: Taller Jordi Grau, de Terrassa
Restaurats: Si, al 2004 al taller Jordi Grau
Pes del gegant: 70 Kg.
Pes de la geganta: 45 Kg.
Alçada gegant: 3’20 m.
Alçada geganta: 3’20 m.
Música pròpia: Ball de Gala i Dalí
Autor: David Puertas

Història


En Dalí vesteix una camisa negra amb brodats blancs, com les que portava en vida, fetes venir expressament dels Estats Units. Es cobreix amb una capa de lleopard folrat de blau turquesa. A la mà dreta porta un bastó, tipus crossa, característic de la seva època surrealista. A la mà esquerra porta un pa de crostons, popularitzat per ell, a manera de paleta, amb pinzells clavats.

La Gala porta una jaqueta de vellut granat amb brodats d’or i una faldilla de brocat vermell. A la mà dreta hi porta una petita bossa negre i a la mà esquerra un ram de flors. Va coberta per un mocador groc i porta un medalló al coll dissenyat per Mariona Gili.

Els Amics dels Museus Dalí, quan es complien 25 anys de la inauguració del de Figueres, per a celebrar-ho, entre altres coses, varen decidir fer una parella de gegants reproduint les figures del figuerenc universal Salvador Dalí i la seva muller Gala. Varen obrir un concurs on es presentaren diferents ofertes de mestres geganters. El projecte elegit fou el d’en Jordi Grau, de Terrassa, que els realitzà en 7 mesos. Els vestits foren obre del modista Jordi Roig, també de Terrassa. El cost fou de 1.500.000′- Ptes.

Es varen batejar el 9 de maig de 1999, per les Fires i Festes de la Santa Creu. Varen sortir de la Torre Galatea acompanyats dels Grallers de Figueres, els gegants Janet i Justa, en Berruga i les 10 parelles de gegants de Borrassà, Cassà de la Selva, Castelló d’Empúries, Girona, La Jonquera, Lladó, L’Escala, Navata, Sant Pere Pescador i Vilafant. Es va fer un cercavila pel centre acabant davant el Museu Dalí, on es va estrenar el seu ball.