Cavallets

INFORMACIÓ

Nom actual: Cavallets
Any de fabricació: 1973
Taller: Aragonesa de Fiestas, de Saragossa
Restaurat: 1996 pels Amics dels Gegants

Cavallets

Història


Els Cavallets porten uns domassos vermells amb l’escut de Figueres brodat en or. Els janets porten uns corretatges i cascos de soldats romans, enplumats de color vermell.

Els Cavallets, en nombre de tres, varen ser comprats en el mateix lot que els gegants de nom actual Valeri i Indika, a Saragossa, a la fàbrica Aragonesa de Fiestas. En aquest lot també hi anaven 3 petits cap-grossos que reproduïen el cap de 3 jockeys anglesos, amb la seva gorra i tot, que portaven els janets dels cavalls. Varen sortir molt poc temps, igual que els gegants Marc Antoni i Cleopatra, fins que l’any 1977 varen quedar arraconats tots plegats.

Quan els Amics dels Gegants de Figueres es feren càrrec de totes les figures i ja tenien els Marc Antoni i Cleopatra en restauració per convertir-los en Valeri i Indika, varen aparèixer al dipòsit municipal dels Caputxins els 3 cavallets i els seus petits cap-grossos, però en un estat tant deteriorat que en podríem dir de molt ruïnós. Seguint la tònica que ja havien marcat, es proposaren restaurar-los i recuperar-los per la ciutat, així que els portaren al mas de Can Vilà de Dalt, a Cabanelles, i en uns quants caps de setmana, ells mateixos els posaren una altre vegada en circulació, després d’una feinada a consciència i meticulosa de restauració. El que ja va ser impossible de recuperar varen ser els 3 petits cap-grossos dels jockeys que muntaven els cavalls. El seu estat era tant malmès que no hi va haver manera, en tot cas s’haurien d’haver fet nous.

Fou aleshores quan es va decidir canviar els janets dels cavalls per soldats romans i així semblava que quedaven més en la línia d’en Valeri. Es va confeccionar la vestimenta dels 3 personatges que els portarien i es varen encarregar 3 cascos de romà a la fàbrica El Ingenio, de Barcelona, que els fabricà de cartró, com els gegants.

Varen ser presentats conjuntament amb els “nous” Valeri i Indika, l’11 de setembre de 1996 a la Rambla de Figueres.

L’any 2008 es varen fer quatre cavallets molt petits, per a ser portats per la mainada més menuda de la colla. Són semblants als cavallets grossos però amb aire més de caricatura i a la mida dels jenets que els porten.