Bou

INFORMACIÓ

Nom actual: Bou

Any de facricació: 1997

Mestre: Amics dels Gegants i Antolin Toledo

Taller: Indústries Toledo, Figueres

Restaurat: No

Pes: 150 Kg.

Alçada: 2,20 m.

Llargada: 3,95 m.

Amplada: 1,45 m.

Música pròpia: El bou

Autor: Jordi Molina

Bou

Història


El Bou és de color marró, amb unes banyes i una cua llargues: Porta una faldilla de roba de color granat amb ribets grocs. A sobre el llom hi porta una banda de roba negre amb el logotip. Porta un collar al coll, amb una esquella grossa penjada al final i esquelles petites pels costats, i cordes al cap per guiar-lo.

Els portadors van vestits amb una “bata” com la que portaven la gent d’abans al anar amb bestiar, de color negre i amb el logotip a la butxaca superior esquerra brodat en color blanc.

Es va estrenar per Santa Creu de 1997, el dia 2 de maig. Al seu “bateig” hi varen venir la Mulassa de Valls, l’Àliga, la Vibria, el Lleó i la Mulassa del bestiari històric de Barcelona. És el primer animal que forma part del seguici popular de Figueres i del bestiari popular després de moltisims anys.

Representa un “bou marí” com els que hi havia a l’Empordà, fa anys, que servien per estirar les barques a la platja quan els pescadors tornaven, al capvespre, i per llaurar els camps.

És un animal molt gros i són necessàries quatre persones per portar-lo. A les banyes i a la cua, s´hi posen elements de foc, cosa que el fa especialment vistós si surt de nit. El seu joc amb la gent del públic, “tusant”, reculant i avançant al seu antull, aixecant el cap o el cul enlaire, ballant, girant a tota velocitat, el fan molt divertit i es fa estimar per la gent.

El pes de la bèstia (150 Kg) i el seu “estil”, de moures i ballar molt, fan que els portadors es cansin molt i s’hagin de rellevar tot sovint. Per fer més fàcil aquesta feina, així com per deixar-lo parat quan s’acaba, porta 4 pals de fusta que es col·loquen al seu encaix i s’aguanta perfectament tot sol.

Per tal de facilitar l’actuació del Bou i alleugerir el pes als portadors, els Amics dels Gegants (i del Bou, és clar) han ideat un artilugi amb rodes que suporta el pes i, al mateix temps, permet tota la mobilitat de l’animal. En aquest cas només són necessaris dos portadors i no fan falta tants relleus. Aquest artilugi s’ha estrenat l’estiu de 2002.