Berruga

INFORMACIÓ

 

Nom actual: Berruga
Any de fabricació:
original abans de 1876
2ª copia el 1944
3ª copia el 1994
Mestre geganter:
original, ? d’Olot
2ª copia, Anònima Masó d’Olot
3ª copia, J. M. Puigvert, de Fresser
Taller geganter:
original, ? d’Olot
2ª copia, Anònima Masó d’Olot
3ª copia, J. M. Puigvert, de Fresser
Restaurat: 1975

2006, abril, Ventura & Hosta

Pes:
original, ? Kg.
2ª copia, 30 Kg.
3ª copia, 12 Kg.
Alçada:  
Música pròpia: El Ball d’en Berruga
Autor: Jaume Cristau

 

Berruga

Història


En Berruga, per les dades que en tenim i per les fotos que es conserven, tot i coneixer l’existència de diferents còpies, sempre ha vestit pràcticament igual, amb petites variacions. Porta un vestit de “bufó de la cort”, amb penjolls triangulars de roba de colors, amb un cascavell a la punta de cadascun, fent fressa quan corre darrera els nens. Actualment té dos vestits, el d’hivern, amb roba molt més densa i de colors blaus i granate, i el d’estiu, molt més lleuger i més acolorit, amb blau, vert, groc i vermell.

A la mà hi porta sempre el seu inseparable fuet, amb el que, perseguint la mainada, fa com si els piqués.

En Berruga és el cap-gros més antic i popular dels de Figueres. Pot ser el primer que es va tenir, al menys és el del que se’n té constància escrita de temps més llunyans, des de 1876. L’actual, és el tercer ja que, el primer, es va perdre durant la guerra civil. El segon, fet al 1944 de guix, es va trencar el nas i, al fer-ne una còpia més lleugera, l’actual, a l’any 1994, va caure i es va esmicolar.

Aquesta tercera còpia, feta a Fresser, presentava un Berruga molt moreno, com si hagués fet raig “v”, ha aguantat fins 2006, en que, amb moltes rascades, esquerdes, pelats, algun forat i la base de subjecció malmesa, ha sigut convenient fer-li una restauració.

Al taller Ventura & Hosta, de Navata, han aprofitat aquest repàs per deixar-lo el més semblant possible a l’original, tant pel que fa al color com en altres aspectes, com ara el nas, que era una mica tort i li han posat bé, fent servir la mateixa tècnica i material que quan es va fer aquesta copia. També se li ha afegit una tercera dent, que l’original portava i aquest no. S’ha fet durant el mes d’abril per tenir-lo a punt per la inauguració de les Fires de Santa Creu de l’any 2006, el divendres 28.

Té dos “germans”, amb un disseny molt similar i sortits també d’Olot. Són el “Lligamosques”, d’Olot, i en “Llúpia”, de Vic. Tot i que Joan Amades, al Costumari Català parla d’ell, situat a l’any 1934, i diu que “anava acompanyat de la seva muller”, no es té cap constància que sigui així.

Algunes entitats figuerenques varen posar en marxa, per Santa Creu de l’any 1997, un festival de cultura popular i tradicional que es va fer durant uns quants anys dins la setmana de les Fires i Festes, que s’anomenava Berrugam, en honor d’aquest cap-gros, la imatge del qual formava els cartells.